Historia

Efter att gått en veckoslutskurs i keramik för många år sedan var jag på det klara att jag ville fortsätta utveckla mina kunskaper på hemmaplan.

Jag köpte mig en gammal drejskiva av sparkmodell som fick flytta in i vårt kallgarage. Det blev några timmar i garaget med mycket skiftande resultat, men härligt att gegga! Sen kom hösten och kylan och även ett barn till och varken tid eller lust fanns ett tag. Några år passerade, men 2012  bestämde jag mig för att dreja lite oftare. Jag deltog i en intensivdrejnings kurs på Wallåkra Stenkärlsfabrik och fick mångas tips och en härlig nytändning, så sen gjorde jag slag i saken och monterade ner drejskivan och tryckte in den i ett sidorum i vårt pannrum. Jag fick äntligen en ”atelje” eller som jag kallar den, drejhörnan.

Hjartkopp_fat

I höstas investerade jag även i en keramikugn för att kunna bränna mina alster. Att arbeta med lera och keramik är en hel vetenskap och just nu håller jag på att testa en massa olika glasyrer med skiftande resultat.  Det är med spänning och förvåning jag öppnar keramikugnen efter en glasyrbränning, för det blir inte alltid som jag tänkt mig, men med tiden kommer väl erfarenheten.

Sommaren 2013 tog jag ytterligare ett steg framåt i min keramik. Jag investerade i en elektrisk drejskiva och fick flytta in i ett hörn i ett förrådsutrymme i huset. Skönt att bara kunna smita in en stund och skapa.

Nu har det gått några år till och vi har hunnit bygga till huset så att jag har fått ett helt eget hobbyrum. Verkligen lyxigt. Jag är lite av en hantverksperiodare och tidvis står drejskivan orörd för att ibland snurra flera dagar i sträck. Under åren har jag även hunnit investera i en ny keramikugn som är lite mer pålitlig än den gamla begagnade jag köpte först.

ME

dbME, design by Mona Elwing
info@dbme.se

3 kommentarer till “Historia

 1. Hej Mona!
  Vill bara tacka för de kanon fina halsbanden, verkligen fina, du gör ett kanon jobb. Hör nog av mig i sommar för att beställa några till. Har en jobbarkompis som undrar om du kan göra halsband utformade som en häst?
  Ha det gott så ses vi säkert en dag!
  Mvh Ulrika Malmfeldt

  1. Hej! Vad kul att du gillade halsbanden. Hoppas det blev en uppskattad present också.
   Häst… jag är ju absolut ingen hästtjej, så något hästhalsband har det inte blivit hittils, men jag provar gärna.
   Hel häst tror jag dock kan bli svårt, antingen någon typ av hästhuvud eller ”dalahästmodell”. Du kan fråga jobbarkompisen om det kan vara aktuellt med något av detta.
   /Mona

 2. Hej!
  Har sett dina fina blå tekoppar på instagram.
  Skulle man kunna få beställa av dig?
  Med vänlig hälsning,/GunBritt

Lämna ett svar